Műholdas technológiával működik az új segélyhívó

Sep

7

2014

Műholdas technológiával működik az új segélyhívó

A jövő évtől kezdve az EU minden országában kötelező lesz bevezetni az új, műholdas technológiával működő e-segélyhívót, amely közúti baleset esetén akár életeket is menthet. Jelenleg ugyanis sokan azért halnak meg közúti balesetben, mert a segítség nem érkezik meg időben.

Az eCall használatával viszont nem kell megvárnia a mentőknek, míg az esetleg eszméletét vesztett sérült feléled és telefonál, hiszen a készülék automatikusan, a baleset pillanatában jelzést küld a szerencsétlenség részleteiről a segélyhívóközpontba.

Az eCall elküldi a baleset adatait a segélyhívóközpontnak

Az eCall fedélzeti egységét a gépjárműbe kell beszerelni. A készülék a szenzorok jelzései alapján érzékeli a balesetet, műholdas technológiával felderíti a gépjármű helyét, majd elküldi a GPS-koordinátákat, a gépjármű azonosítóját, az utasok számát és a baleset időpontját a 112-es számra. A vészjelzés azonnal befut a segélyközpontba, így a diszpécser értesíteni tudja a hatóságokat, akik így hamarabb kiérnek a baleset helyszínére.

2015-2020-ra az EU-ban minden autóban lesz eCall

Az EU-rendelet értelmében az eCallt 2015-től minden személyautóba, illetve könnyű haszongépjárműbe, 2020-ra pedig minden autóbuszba, nehéz haszongépjárműbe, illetve motorkerékpárra fel kell szerelni. A tervek szerint tehát jövőre a frissen forgalomba álló személygépkocsik mindegyikében lesz eCall, azaz baleset esetén az autó sofőrjének és utasainak nő az esélye a túlélésre.