Nőhet a baleseti sérültek túlélésének esélye

Apr

15

2014

Nőhet a baleseti sérültek túlélésének esélye

Évente 30 ezer olyan közúti baleset történik az Európai Unió területén, amelynek halálos áldozata is van. Naponta 75 ember hal meg az utakon – 10 százalékuk azért, mert nem kapnak időben segítséget. Ennek oka elsősorban nem az, hogy a mentők lassan közlekednének, sokkal inkább, hogy a vészjelzés értékes percek elteltével fut csak be a 112-es segélyhívószámra, nem pedig azonnal, amint a szerencsétlenség megtörténik.

Ez általában azért van így, mert a sérültek eszméletüket veszítik vagy beszorulnak a roncsba, ezért nem tudnak telefonálni. Ez esetben hosszabb-rövidebb időnek kell eltelnie, amíg egy járókelő vagy egy másik autós észreveszi a balesetet, és értesíti az illetékeseket. Ha a baleset egy gyér forgalmú útszakaszon történik, a mentő kiérkezéséig eltelt idő végzetes lehet: több áldozat ekkorra belehal a sérüléseibe.

A készülék automatikusan vészjelzést küld a 112-es számra

Az új segélyhívó rendszer, az eCall segítségével azonban nőhet a baleseti sérültek túlélési esélye. A gépjárműbe szerelt, műholdas technológiával működő szerkezet ugyanis a baleset megtörténtekor azonnal, automatikusan jelzést küld a 112-re, így a mentéshez és az egyéb hatósági intézkedésekhez kapcsolódó szervezés egyből megkezdődhet. A készülék a szenzorok jelzései alapján érzékeli a baleset tényét, és azt a legfontosabb adatokkal (a baleset helye, ideje, a gépjármű azonosítója) együtt továbbítja a segélyhívóközpont felé. A központ diszpécsere pedig szükség esetén azonnal értesíti az illetékes hatóságokat.