Új autókban kötelező lesz az e-call rendszer

Feb

4

2014

Új autókban kötelező lesz az e-call rendszer

Az EU tagországának közútjain naponta átlagosan 75 halálos kimenetelű baleset történik. Az áldozatok 10 százalékának azért kell meghalnia, mert a segítség túl későn érkezik a helyszínre. Ennek egyik oka, hogy a balesetben elveszíti az eszméletét, és nem tud telefonálni, így meg kell várnia, amíg egy másik autóvezető vagy egy járókelő arra jár, észleli a balesetet, és segítséget hív.

A mentés sokkal hamarabb megkezdődhet

A fentiek kiküszöbölésére született meg az e-segélyhívó, azaz az eCall ötlete Németországban. Az eCall voltaképpen egy intelligens telefon, amelynek fedélzeti egységét (on-board unit) a gépjárműbe kell beszereltetni. A segélyhívó folyamatosan készenlétben áll, és baleset esetén (ha légzsák működésbe lépése vagy más szenzor jelzi a vészhelyzetet) működésbe lép: automatikusan hívást kezdeményez a 112-re, és eljuttatja a szükséges adatokat (a gépjármű azonosítóját, illetve koordinátáit) a hatóságoknak. Ennek köszönhetően a mentés sokkal hamarabb megkezdődhet, így az áldozatok túlélési esélye nagyobb. Az EU 2015-től minden forgalomba kerülő autóba szeretné beépíttetni a rendszert.

A legfontosabb adatok eljutnak a segélyközponthoz

Az eCall az autóba szerelt GPS-modulja, a tracker egy SIM-kártyával rendelkezik. Baleset esetén az eCall aktiválásával a SIM-kártya regisztrálásra kerül a mobilszolgáltatók hálózatában. A rendszer hívást kezdeményez a segélyhívó központ 112-es számára, ahol a hívásokat szakképzett diszpécserek fogadják. A legfontosabb adatok, tehát a baleset ténye, a jármű azonosítója és a GPS-koordináták így akkor is eljutnak a segélyközponthoz, ha az áldozat eszméletét vesztette, így ő maga nem tud telefonálni. A nyomkövető egységgel, aktív SIM-kártyával és előfizetéssel rendelkező autóvezetők az előfizetési díjért cserébe számos funkciót vehetnek igénybe. Amint az eCall vészjelzése befut a segélyhívó központba, a diszpécser meggyőződik a vészhelyzet valódiságáról, és továbbítja az üzenetet az illetékes hatóságoknak. Ennek köszönhetően akár perceken belül elindulhat a segítség a baleset helyszínére, így a sérültek túlélési esélye is sokkal nagyobb.