Navigáció: e-Call.hu Törvényi háttér

Törvényi háttér

EUAz Európai Parlament közlekedési (TRAN) és idegenforgalmi (IMCO) bizottsága 2013. június 19-én úgy döntött, 2015 októberétől minden személygépkocsiba és könnyű tehergépjárműbe kötelező lesz beszereltetni az eCall segélyhívó rendszert.

A beépített segélyhívó baleset esetén automatikusan tárcsázza a 112-es segélyhívószámot. A vészjelzés tartalmazza többek közt a gépjármű azonosítóját, illetve a baleset pontos helyét és idejét. Az e-segélyhívó bevezetésével párhuzamosan a 112-es segélyhívókat is egységesíteni kell, hogy azok egész Európában azonos feltételekkel biztosítsák az uniós állampolgárok számára a hatóságokkal való kapcsolatfelvételt vészhelyzet esetén.

Kevesebben halhatnak meg az utakon

A bizottság becslése szerint az eCall bevezetésének eredményeképp lakott területen belül 40, azon kívül pedig 50 százalékkal hamarabb kiérhetnek a mentők a baleset helyszínére; ezzel 2500 életet lehet megmenteni évente. Minden évben átlagosan 30 ezer ember halt meg és 1,5 millió sérül meg balesetben Európa útjain; az új rendelettel az EU ezeket a számokat szeretné csökkenteni.


traff-sg

Adatvédelem

A bizottság biztosítja a polgárokat arról, hogy a készülék használatával személyes adataik biztonsága nem szenved kárt. A készülék ugyanis csak akkor lép működésbe, ha balesetet észlel (egyes szenzorok jelzései alapján, ha például a légzsák kinyílik), vagy maga az autós indítja be manuálisan.

A Hívásfogadó Központok az eCall-készülékek által elküldött adatokat a nemzeti szabályozás és az adatvédelmi törvény értelmében meghatározott ideig őrzik. Az eCall így önmagában nem teszi lehetővé a gépjármű útjának követését, és mivel a készülék nincs állandó kapcsolatban a mobilhálózatokkal, a hackerek sem vehetik át az irányítást felette.

2015-től az EU minden tagországában kötelező lesz bevezetni az eCall e-segélyhívó készüléket egy uniós rendelet szerint, így hazánkban is. A készüléket a személyautókba és a...

A jövő évtől kezdve az EU minden országában kötelező lesz bevezetni az új, műholdas technológiával működő e-segélyhívót, amely közúti baleset esetén akár életeket is menthet....

A 112-es segélyhívóközpontok egységesítése

Az eCall 2015-ös bevezetésével párhuzamosan az EP arra kötelezi az egyes tagországokat, hogy építsék ki a 112-es segélyhívószámhoz tartozó központok egységes hálózatát. A rendelet mind a 27 EU-s országra vonatkozik, Norvégiával, Izlanddal és Svájccal egyetemben. A bizottság 2009-ben már szorgalmazta a készülék önkéntes bevezetését, de a változás túl lassú volt: jelenleg a gépjárművek kevesebb mint 1 százalékában található eCall, azonban ezek a rendszerek nem egységesek. A gépjárművezetők a továbbiakban is használhatnak más, hasonló készülékeket is, amennyiben biztosítják, hogy annak meghibásodása esetén a rendszer automatikusan átáll az eCall használatára.

top