Az automatikus e-Call segélyhívó életet menthet

May

11

2014

Az automatikus e-Call segélyhívó életet menthet

A 2011-es év során több mint 30 ezer halálos áldozata volt az Európai Unió közútjain bekövetkezett baleseteknek. De szerencsére kidolgoztak egy olyan technikai újítást, melynek segítségével az áldozatok számára jelentősen csökkenthető. Az eCall (e-segélyhívó) segítségével akár több ezer életet meg lehet majd menteni évente. Egyes gépjárművekben, főként a luxuskategóriás autókban már most is működnek hasonló segélyhívó rendszerek, ám 2015-tól az EU az összes forgalomba állított gépkocsiban szeretné bevezetni.

A HeERO-projekt keretében tesztelik a rendszert

Az EU elindított egy projektet, a HeERO-t (Harmonized eCall European Pilot Project, azaz harmonizált eCall európai tesztprojekt), melynek keretében az Európai Unió tagországaiban tesztelik a rendszert – hazánkban a tesztelést a Best Way Traffic Kft. végzi. A segélyhívórendszer bevezetésének előkészítése, illetve irányítása az Ericsson részvételével történik. Baleset esetén az időnek döntő szerepe van abban, hogy az áldozatnak mekkora esélye van a túlélésre. Ha a mentőegységek hamar a helyszínre érnek, a sérült nagyobb eséllyel menthető meg. Így létfontosságú, hogy a baleset tényéről a hatóságok minél hamarabb értesítést kaphassanak. Azonban, ha az autó vezetője vagy az utasok eszméletüket vesztik, így nem tudnak telefonálni, a mentők időt veszítenek.

Az eCall baleset esetén automatikusan jelzést küld a 112-re

Az eCall baleset esetén automatikusan, azonnal jelzést küld a 112-es segélyhívó számra, így a diszpécser értesítheti a hatóságokat, és a segítség pár percen belül útnak indulhat. Egy uniós rendelet értelmében az eCallt 2015-től minden új gépkocsiba telepíteni kell. A rendelet célja a hatékonyabb, környezetbarátabb és főként biztonságosabb EU-s közlekedés megteremtése. A forgalomba kerülő járműveket az unió fogja jóváhagyni. 2015-re a személy- és könnyű haszongépjárműveknél, 2020-ra viszont már a motorkerékpároknál, a nehéz haszongépjárműveknél, illetve az autóbuszoknál is szeretnék bevezetni a rendszert.