Az e-Call gyors segítség autóbaleset esetén

Dec

6

2013

Az e-Call gyors segítség autóbaleset esetén

Az eCall, azaz e-segélyhívó egy olyan készülék, amelyet a gépjárműbe építve baleset esetén a hatóságok automatikus értesítést kapnak. Az európai kezdeményezés célja, hogy az EU-ban balesetet szenvedő autósok akkor is segítséget tudjanak kapni, ha ők maguk az adott pillanatban nem képesek értesíteni a hatóságokat.

Német kezdeményezés

Az eCall rendszer ötlete Németországban született meg, ahol a rendszer előnyeit a 2001-es Német Ifjúsági Tudományos Versenyen ismertették. A rendszer alkalmazásakor az autóba beépítenek egy olyan készüléket, amely érzékeli, ha a gépjármű balesetet szenved (például, hogy kinyílik a légzsák, vagy egyéb szenzor lép működésbe), és vezeték nélküli technológiával jelzést küld az Egységes Segélyhívó rendszer számára, a 112-re. Így az illetékes hatóság azonnal tudomást szerez a balesetről, és intézkedni tud. A készülékkel a vezető vagy utas manuálisan is kezdeményezhet vészhívást.

Gyorsabban megkezdhető a mentés

A leadott vészjelzés továbbítja a hatóság felé a baleset helyszínének adatait, a jármű azonosítóját, illetve nagy vonalakban a baleset súlyossága is megállapítható. Az új intelligens megoldásnak köszönhetően várhatóan a vészhelyzetre való reagálás ideje jelentősen lerövidül – lakott területen 40, lakott területen kívül pedig 50 százalékkal rövidebb időn belül megkezdődhet a mentés. Valamint a helyszínelés, az elterelés és a forgalomirányítás is hamarabb megkezdhető. A gyors reagálásnak köszönhetően számos életet lehet megmenteni; a balesetek halálos áldozatainak száma akár 2,5 százalékkal csökkenthető.

2015-től minden autóban lehet eCall

Az Európai Bizottság döntése szerint 2015-től az unió tagországaiban csak olyan személy- és könnyű haszongépjárművek állhatnak forgalomba, amelyek fel vannak szerelve az aCall e-segélyhívó rendszerrel. A szabályt 2020-ig a nehézgépjárművekre, a buszokra és a motorkerékpárokra is ki szeretnék terjeszteni. Egyes autógyártók (például a Volvo vagy a BMW) saját segélyhívókat fejlesztettek ki, és építenek be a modellekbe.