Felére csökkenhet a mentők kiérkezésének ideje

Jun

25

2014

Felére csökkenhet a mentők kiérkezésének ideje

Az új e-segélyhívó-rendszer, az eCall bevezetésével akár felére csökkenhet a mentők kiérkezési ideje közúti baleset esetén. A készülék ugyanis automatikus üzenetet küld a 112-es segélyhívószámra, így a hatóság azonnal a helyszínre indulhat.

A becslések szerint ennek köszönhetően lakott területen kívül 50, lakott területen belül pedig 40 százalékkal hamarabb a helyszínre érhetnek a mentők, és megkezdhetik a segítségnyújtást. Így akár a sérültek további 10 százalékát meg lehet menteni – ennyi ugyanis azoknak az aránya, akik azért veszítik életüket, mert a segítség nem ér oda elég gyorsan.

Azonnal befut a jelzés a 112-re a baleset tényéről

Az eCall bevezetésének szükségességét az EU mondta ki: uniós rendelet született arról, hogy 2015-ig a rendszert minden személy- és könnyű haszongépjárműbe be kell építeni, 2020-ig pedig a motorkerékpárokba, az autóbuszokba és a nehéz haszongépjárművekbe is. A készülék úgy működik, mint egy műholdas telefon: ha érzékeli a baleset tényét (például, mert kinyílik a légzsák), automatikusan vészjelzést küld a 112-es számra. A jelzés tartalmazza többek közt a baleset idejét, pontos helyét (a helyszín GPS-koordinátáit), az utasok számát és a gépjármű azonosítóját. Így a diszpécser gyorsabban értesítést küldhet az illetékes hatóságoknak, és azok hamarabb a helyszínre érhetnek, mintha arra kellene várni, hogy az eszméletét vesztett sérült magához térjen, és telefonálni tudjon; illetve, hogy egy másik autós észlelje a balesetet, és ő hívja a 112-t.