Helyettünk hívja a 112-t az eCall

Jun

1

2014

Helyettünk hívja a 112-t az eCall

Egy új segélyhívó rendszert vezetnek be 2015-re: a jövő évtől minden gépjárműbe be kell szereltetni az eCallt, azaz az e-segélyhívót, amely közúti baleset esetén helyettünk hívja a 112-t, és adja le a vészjelzést. Így a segélyközpont akkor is értesül a balesetről, ha az áldozat eszméletét veszítette, a telefonja megrongálódott, vagy az illető a gépjárműből kizuhanva olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy képtelen visszamenni az autóhoz megkeresni a készüléket.

Az eCall rögzíti a baleset legfontosabb adatait

Az eCall úgy működik, mint egy intelligens műholdas telefon. Tartozik hozzá egy fedélzeti egység (on-board unit), amelyet a gépjárműbe kell beszerelni, illetve egy SIM-kártya, amelyet a mobilszolgáltatóknál lehet majd beszerezni. Ez utóbbit aktiválva a készülék baleset esetén műholdas kommunikációval képes vészjelzést küldeni a 112-es számra. Nemcsak a baleset tényét juttatja el a központba, hanem a legfontosabb információkat is: a gépjármű azonosítóját, a szerencsétlenség időpontját, helyszínének GPS-koordinátáit, valamint az utasok számát. A rendszer jelenleg az EU tagországaiban, így hazánkban is tesztelés alatt áll.

A 112-es segélyhívó-rendszer egységessé válik

Az eCall bevezetésével párhuzamosan kerül kialakításra a 112-es segélyhívószámon működő Egységes Segélyhívó Rendszer is. A 112 az unióban 1991, hazánkban 1999 óta működik, ám a rendszer egyelőre nem egységes. Az EU célja ezzel a rendelettel az, hogy a rendszer egész Európát lefedje, és minél hatékonyabb lehessen a kapcsolatfelvétel a baleset esetén segítséget nyújtani képes szervekkel.